Comparison of tools used to evaluate pain in surgery in the Czech Republic and abroad - Toumová, Kristýna; Dvořáková, Vendula; Olišarová, Věra; Tóthová, Valérie (Kontakt (České Budějovice), 2019)
Úvod: Bolest provází člověka odnepaměti při mnoha životních událostech - od narození až po smrt. V dnešní době máme mnoho způsobů její léčby. K tomu, aby však patřičná léčba mohla být zahájena, je zapotřebí správně bolest zhodnotit. K získání těchto informací pomáhají zdravotníkům různé měřicí nástroje, které se soustřeďují na zhodnocení místa, intenzity, šíření bolesti, spojitost s denní dobou, fyzickou či psychickou aktivitou nebo předchozí zkušenosti pacienta. Cíl: Cílem tohoto příspěvku je zjistit, jaké místo zaujímají měřicí nástroje v rámci hodnocení bolesti u chirurgických pacientů. Dále pak zmapovat využití jednotlivých nástrojů na bolest v České republice a ve světě. Metodika: Pro zpracování předložené publikace byla využita metoda obsahové analýzy dokumentů. Vyhledávání bylo realizováno pomocí klíčových slov, která byla zadána do databází EBSCO, PubMed, Medvik a Scopus. Další informace pak byly vyhledávány v odborných monografiích, které se zabývají možností hodnocení bolesti u chirurgických pacientů či využití vhodných měřicích nástrojů k monitoraci bolesti. Celkově bylo využito 39 odborných zdrojů. Výsledky: Při hodnocení bolesti u pacienta je vždy potřeba rozlišit, zda se jedná o akutní, či chronickou bolest. V České republice se nejčastěji pracuje především s Vizuální analogovou škálou (VAS), popřípadě Škálou obličejů (FPS). Oproti tomu v zahraničí se více propojují jednotlivé škály podle potřeb pacienta a tím tak zdravotníci získávají daleko více informací než s použitím pouze jedné škály. Závěr: Měřicí nástroje v dnešní době zjednodušují práci sester a jsou nezbytnou součástí při realizaci ošetřovatelského procesu. Navzdory využití různorodých měřicích škál k hodnocení bolesti je vždy potřeba mít na paměti, že každý pacient je individuální a k hodnocení bolesti přistupuje subjektivně.