Možnosti léčby atopické dermatitidy u dětí - Polášková, Stanislava (Dermatologie pro praxi, 2019)
Článek rekapituluje možnosti a zásady léčby atopické dermatitidy (AD) u dětí, které vycházejí ze znalostí o etiopatogenezi a patofyziologii AD. Základní pilíře léčby AD zůstávají stejné, některá doporučení se díky novým poznatkům mění (např. hygiena atopické kůže, schéma používání lokálních kortikosteroidů a lokálních imunomodulátorů). Díky novým poznatkům o AD a pestrému výběru lokálních přípravků může být péče o atopického pacienta individualizována a stále se zlepšuje. U nejtěžších případů se zdá nejefektivnější biologická léčba, která je zatím ve fázi klinických studií.
Keywords: masti; imunologické faktory; Child; lidé; Ointments; Immunologic Factors; Disease Susceptibility; dítě; glukokortikoidy; Adrenal Cortex Hormones; Dermatitis, Atopic; Glucocorticoids; Drug Repositioning; přehodnocení terapeutických indikací léčivého přípravku; atopická dermatitida; hormony kůry nadledvin; náchylnost k nemoci; Humans