Obstrukční spánková apnoe s nadměrnou denní spavostí jako rizikový faktor usnutí při řízení ve světle zdravotní způsobilosti řídit motorová vozidla - Pretl, Martin (Neurologie pro praxi, 2019)
Řidiči trpící neléčenou obstrukční spánkovou apnoí (OSA) udávají častější nadměrnou denní spavost (EDS) během řízení. Mají 2–5× vyšší riziko dopravních nehod, přičemž každá šestá nehoda má vážné následky včetně fatálních. Léčba pomocí přetlaku v dýchacích cestách (PAP) zmírňuje riziko vzniku dopravních nehod stejně jako může zlepšovat EDS. OSA a EDS jsou důležitými určujícími faktory nehod souvisejícími se spánkem. OSA s EDS je proto zařazena mezi choroby, které, pokud nejsou kompenzované, ovlivňují bezpečnost silničního provozu. V rozhodovacím procesu je největším problémem stanovení tíže EDS, která není přesně definována. K rozhodnutí o vydání řidičského oprávnění je nutno v těchto případech využít důkladné klinické rozvahy s využitím subjektivních škál (Epworthské škály spavosti – ESS) i objektivních vyšetření (test udržení bdělosti – MWT). Důležitý je též včasný screening pacientů – řidičů (screeningové dotazníky na OSA ev. screeningové přístrojové vyšetření OSA).
Keywords: řidičská zkouška; bdění; Automobile Driving; znalecký posudek; ventilace umělá s výdechovým přetlakem; obstrukční spánková apnoe; Sleep Apnea Syndromes; Wakefulness; Neuropsychological Tests; Expert Testimony; neuropsychologické testy; lidé; nepozorné řízení; Distracted Driving; Sleep Apnea, Obstructive; Positive-Pressure Respiration; syndromy spánkové apnoe; Automobile Driver Examination; Disorders of Excessive Somnolence; poruchy nadměrné spavosti; řízení motorových vozidel; Humans