Nadměrná spavost v kontextu neurologických a psychiatrických onemocnění - Adamczyk, Roman (Psychiatrie pro praxi, 2019)
Nadměrná spavost (hypersomnolence) je relativně běžným stavem po spánkové deprivaci a také frekventovaným příznakem provázejícím řadu neurologických, psychiatrických a interních onemocnění, infekcí a traumat. Výskyt nadměrné spavosti u neurodegenerativních chorob, iktu, jakož i úrazů, tumorů a vybraných infekcí CNS představuje spolu s centrálními hypersomnolencemi významný klinický problém v neurologii. Zvýšený výskyt hypersomnolence je pozorován rovněž u psychiatrických diagnóz. S ohledem na dopady spavosti na kvalitu života a sociální fungování je problematika nadměrné spavosti nadále předmětem intenzivního výzkumu.
Keywords: Nervous System Diseases; Clinical Studies as Topic; nemoci nervového systému; Neurologic Manifestations; somatoformní poruchy; komorbidita; Mental Disorders; lidé; poruchy nadměrné spavosti; Disorders of Excessive Somnolence; Somatoform Disorders; spánek; neurologické manifestace; Comorbidity; klinická studie jako téma; Sleep; duševní poruchy; Humans