Preskripce antipsychotik v českých ústavních zařízeních sociálních služeb pro seniory – výsledky studie DEMDATA - Šteffl, Michal; Beránková, Anna; Holmerová, Iva; Auer, Stefanie R (Geriatrie a gerontologie, 2018)
Počet lidí žijících s demencí se v důsledku stárnutí populace velmi rychle zvyšuje. V České republice žije v současné době cca 160 tisíc lidí s demencí, zhruba tři čtvrtiny z tohoto počtu v domácím prostředí. Počet pacientů s demencí, kteří žijí v ústavních zařízeních sociálních služeb, se také významně zvyšuje. Přes tuto skutečnost a navzdory rostoucímu množství literatury o demenci publikované v posledních několika letech je dosud relativně málo známo o zdravotním stavu a stavu poskytování péče lidem s demencí v těchto zařízeních. V Evropě existuje málo studií, které poskytují kvalitní data pro plánování péče v institucionální dlouhodobé péči. Informace o prevalenci demence v rakouských i českých sociálních zařízeních jsou sporadické. Ve studii DEMDATA byly shromážděny údaje o zdravotním stavu a péči o lidi žijící s demencí v institucích typu domov důchodců a domov pro seniory v České republice (a obdobné šetření probíhalo v Rakousku). Jedním ze zkoumaných aspektů byla také farmakoterapie, V současné době analyzujeme a zpracováváme informace ze studie DEMDATA. V tomto článku se zaměřujeme na antipsychotika.
Keywords: Female; multicentrické studie jako téma; Behavioral Symptoms; Dementia; antipsychotika; Cross-Sectional Studies; průzkumy a dotazníky; domov se zvláštním režimem; kognitivní poruchy; Cognition Disorders; mužské pohlaví; senioři nad 80 let; Humans; domovy pro seniory; Multicenter Studies as Topic; studie DEMDATA; lékařské předpisy; Homes for the Aged; průřezové studie; Czech Republic; lidé; Surveys and Questionnaires; demence; Aged, 80 and over; senioři; behaviorální symptomy; Prescriptions; ženské pohlaví; Antipsychotic Agents; Česká republika; Aged; dlouhodobá péče; Long-Term Care; Male