Edukuje lékař seniora dostatečně o ovlivnitelných rizicích kardiovaskulárních onemocnění? - Michálková, Helena; Šedová, Lenka; Olišarová, Věra; Prokešová, Radka (Geriatrie a gerontologie, 2018)
Rozsáhlý výzkumný projekt byl zaměřen na preventivní intervence v kardiologii. Cílem příspěvku je prezentace dílčích dat z rozsáhlého šetření, která jsou zacílena na kardioprevenci z pohledu seniorů. K realizaci výzkumného šetření byl využit kvantitativní výzkum. Výzkumný soubor tvořilo 1992 respondentů a je reprezentativní pro jednotlivé skupiny občanů ČR ve věku nad 40 let. Dotazník se zaměřil na znalosti pacientů v oblasti ovlivnitelných rizikových faktorů. Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení edukace, motivace a vlivu lékaře na životní styl respondenta. Pokud chceme zlepšit preventivní aktivity, snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění či snížit riziko vzniku komplikací, je vhodná edukace nezbytná. Právě zdravotnický personál, lékaři a také sestry by měli stát v popředí a pacientům předávat náležité informace.
Keywords: Patient Education as Topic; dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; preventivní kardiologie; Adult; ženské pohlaví; primární prevence; Surveys and Questionnaires; Primary Prevention; lidé; vzdělávání pacientů jako téma; Aged, 80 and over; Male; Cardiovascular Diseases; Aged; kardiovaskulární nemoci; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans