Lipoprotein (a) – co nového? - Zlatohlávek, Lukáš (Hypertenze & kardiovaskulární prevence, 2019)
Lipoprotein [Lp (a)] po objevu v 70. letech minulého století se vrací opět na obzor vědeckého zájmu. Je dnes považován za nezávislý rizikový aterosklerózy. Za rizikové hodnoty byly považovány hladiny přes 80 percentil, tj. 50 mg/dl. Nicméně jak se zdá, riziko KVO roste lineárně s rostoucí hladinou Lp (a) a tuto mez nelze brát arbitrárně. Studie, defacto z minulých studií, měly rozporuplné výsledky stran kauzality hladin Lp (a) a KV rizika. Studie s niacinem a CETP inhibitory i přes pokles Lp (a) neprokázaly pokles KV rizika. Novou nadějí v terapii jsou PCSK-9 inhibitory a nově vyvíjená antisense terapie. Na její výsledky si musíme počkat nejen stran efektu na Lp(a), ale i na vztah poklesu Lp (a) a poklesu KV rizika.
Keywords: lipoprotein (a); Risk; kardiovaskulární nemoci; Cardiovascular Diseases; lidé; riziko; Humans; Lipoprotein(a)