Generické léky: teorie a praxe - Urbánek, Karel (Klinická farmakologie a farmacie, 2019)
Generická léčiva jsou kopie originálních léčivých přípravků, které pro svoji registraci nemusejí podstupovat náročný proces preklinického a klinického výzkumu. Musejí být chemicky totožné s originálním přípravkem a mít shodnou lékovou formu. Hlavním přínosem generických léčiv je jejich významně nižší cena, která vyplývá z úspory nákladů na preklinický a zejména klinický výzkum a vývoj. Bez generických léčiv by současné zdravotnické systémy nemohly fungovat, respektive by je nebylo možné financovat. Samotný koncept generických léčiv nebyl nikdy zpochybněn a způsob jejich registrace se v principu plně osvědčil. Změna léčby jedním výrobním přípravkem určitého léku na jiný může přinášet určitá rizika, avšak takové situace jsou zcela výjimečné. Lékaři a lékárníci by o nich měli být dobře informováni a neměli by v tomto ohledu ani podceňovat edukaci pacienta.
Keywords: Drug Approval; Therapeutic Equivalency; Humans; Drug Substitution; Medication Errors; generika; Meropenem; lidé; spotřeba léčiv; schvalování léčiv; medikační omyly; Statistics as Topic; meropenem; riziko; náhrada léků; Drugs, Generic; Risk; terapeutická ekvivalence; statistika jako téma; biosimilární léčivé přípravky; originální léčiva; Drug Utilization; Biosimilar Pharmaceuticals