Metamizol ovplyvnil nástup účinku filgrastímu - Oleárová, Anna (Klinická farmakologie a farmacie, 2019)
Metamizol je jedno z najpoužívanejších analgetík, ktoré sa vyznačuje aj antipyretickými a spazmolytickými účinkami. Vo via‑ cerých krajinách sa metamizol nepoužíva pre riziko vzniku agranulocytózy. V článku opisujeme kazuistiku 72-ročnej pacientky hospitalizovanej so závažnou pancytopéniou. Zaznamenali sme u nej oneskorený nástup účinku filgrastímu v dôsledku súčasne podávaného metamizolu. Na základe revízie farmakoterapie bol z liečby rizikový metamizol vysadený. Po úprave farmakote‑ rapie a podaní ďalších dvoch dávok filgrastímu počty leukocytov a neutrofilov uspokojivo stúpli. Po podaní podpornej liečby krvnými derivátmi sa stav pacientky postupne zlepšil a v stabilizovanom stave bola z nemocnice prepustená.
Keywords: Female; Drug Interactions; pancytopenie; agranulocytóza; lékové interakce; Risk; Humans; Filgrastim; Pancytopenia; Dipyrone; filgrastim; riziko; Agranulocytosis; lidé; Treatment Failure; neúspěšná terapie; metamizol; senioři; Treatment Outcome; ženské pohlaví; Aged; výsledek terapie