Dupilumab v terapii těžkého astmatu - Koukalová, Eva; Hutyrová, Beáta (Remedia, 2019)
Astma představuje v současné době onemocnění poměrně dobře kontrolovatelné konvenční terapií. Existuje skupina nemocných s těžkým refrakterním astmatem, u nichž nadále zůstává dosažení kontroly nad onemocněním výzvou. V posledním desetiletí se zde uplatňuje, tak jako v jiných oborech medicíny, biologická léčba. Nově schválenou indikací pro monoklonální protilátku dupilumab, po těžké atopické dermatitidě, je asthma bronchiale. Cílovou strukturou dupilumabu je společná podjednotka receptoru pro interleukin 4 a interleukin 13. Tyto cytokiny hrají klíčovou roli v patogenezi eozinofilního zánětu. Klinické studie potvrzují účinnost dupilumabu u pacientů s těžkým refrakterním astmatem se zánětem typu 2 charakterizovaným zvýšeným počtem eozinofilů v periferní krvi a/nebo elevací hodnot oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu (FeNO). Dupilumab zlepšuje plicní funkce, redukuje počet exacerbací a dávku užívaných systémových kortikosteroidů.
Keywords: dospělí; udržovací chemoterapie; Eosinophilia; přehodnocení terapeutických indikací léčivého přípravku; interleukin-4; Adult; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Adolescent; lidé; Asthma; stupeň závažnosti nemoci; Humans; Interleukin-4; nežádoucí účinky léčiv; DUPIXENT (dupilumab); bronchiální astma; mladiství; Drug Repositioning; Forced Expiratory Volume; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Severity of Illness Index; usilovný výdechový objem; Maintenance Chemotherapy; eozinofilie