Lékové interakce léčiv používaných v revmatologii - Suchopár, Josef; Prokeš, Michal; Suchopár, Štěpán (Remedia, 2019)
Lékové interakce se v současné době poměrně běžně vyskytují jak při poskytování ambulantní péče, tak i u hospitalizovaných pacientů. Výskyt lékových interakcí je v podmínkách České republiky častější u žen a roste s věkem pacientů, což souvisí s počtem užívaných léčiv. V oboru revmatologie se standardně používají léčiva, která mají vysoký interakční potenciál, jako je např. metotrexát nebo leflunomid. Přehledný článek podává informaci o hlavních mechanismech lékových interakcí chorobu modifikujících antirevmatických léků (disease‑modifying antirheumatic drugs, DMARDs), včetně biologických léčiv.
Keywords: Interleukin 1 Receptor Antagonist Protein; antiflogistika nesteroidní; Antigens, CD20; imunosupresiva; Receptors, Interleukin-6; nežádoucí účinky léčiv; revmatické nemoci; Immunosuppressive Agents; lidé; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; antirevmatika; antigeny CD20; Antirheumatic Agents; Drug Interactions; Humans; receptory interleukinu-6; Rheumatic Diseases; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lékové interakce; antagonista receptoru pro interleukin 1