První zkušenost s třídenní hladovkou u obézní diabetičky 2. typu s významnou inzulinorezistencí - Tománek, Pavel (Kazuistiky v diabetologii, 2019)
Popsaná kazuistika rozebírá případ inzulinorezistentní diabetičky 2. typu léčené vy-sokými dávkami inzulínu, u níž se stávající terapie nesetkala s úspěchem vedoucímk adekvátní kompenzaci diabetu a udržení přiměřené hmotnosti pacientky. Po vyčer-pání téměř všech možností snad s výjimkou bariatrické chirurgie jsem vyzkoušel efekttři dny trvajícího hladovění pacientky se současným vysazením intenzifikované inzu-linoterapie a nastavením dávky fixní kombinace degludek + liraglutid aplikované in-jekčně subkutánně 1× denně. V kombinaci se současně podávanými PAD (gliklazida pioglitazon) bylo dosaženo úspěšného ovlivnění kompenzace diabetes mellitus (DM)2. typu jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska, snížení hmotnosti pacientkya také jejího pocitu hladu. Tomu samozřejmě předcházela mentální příprava optimis-ticky naladěné a správně motivované pacientky, která se nezdráhala vyzkoušet expe-riment s hladověním. Tento lze považovat za úspěšný a má dle mého názoru potenciálopakování u dalších pacientů s DM 2. typu, kteří by z této mé první zkušenosti mohliprofitovat.
Keywords: Fasting; Liraglutide; hmotnostní úbytek; Humans; lidé středního věku; Insulin Resistance; Female; Insulin, Short-Acting; výsledek terapie; lidé; Diabetes Mellitus, Type 2; Hypoglycemic Agents; krátkodobě působící inzuliny; ženské pohlaví; Middle Aged; inzulinová rezistence; diabetická dieta; Treatment Outcome; Diet, Diabetic; omezení příjmu potravy; hypoglykemika; liraglutid; diabetes mellitus 2. typu; glykovaný hemoglobin; Weight Loss; Glycated Hemoglobin