Tresiba – pomůže nám ještě další bazální analog? - Maule, Petr (Kazuistiky v diabetologii, 2019)
Zdálo se, že v rámci inzulinoterapie nám může dlouze působící inzulínový analog glar-gin v koncentraci 100 U/ml zajistit snad na „věčné časy“ přesně ten typ terapie, kterýjsme potřebovali. Byl pokládán za zlatý standard bazální inzulinoterapie. V posledníchletech jsme ale svědky příchodu další generace bazálních inzulínových analog s vy-lepšenými farmakologickými vlastnostmi. Představitelem této „nové generace“ bazál-ních analog je i inzulínový analog degludek (obchodní název Tresiba) uvedený letosna trh v České republice. Uvedená kazuistika prezentuje použití tohoto nového analogau pacienta s diabetem 2. typu, který v průběhu své antidiabetické terapie přešel přesiniciální léčbu humánními inzulíny k terapii novými prandiálními i bazálními inzu-línovými analogy. Důvodem změny bazálního analoga byla snaha o zlepšení kompen-zace diabetu při zachování nízkého rizika hypoglykemií a možnosti flexibilního po-dávání při plné spokojenosti pacienta s novou léčbou.
Keywords: hypoglykemie; selfmonitoring glykemie; Insulin, Short-Acting; Humans; dlouhodobě působící inzulin; lidé středního věku; Middle Aged; inzulin lidský; Hypoglycemia; inzulin degludec (tresiba); Male; Blood Glucose Self-Monitoring; Diabetes Mellitus, Type 2; krátkodobě působící inzuliny; diabetes mellitus 2. typu; glykovaný hemoglobin; Insulin, Regular, Human; Insulin, Long-Acting; Glycated Hemoglobin; lidé; mužské pohlaví