Viacfaktorový dotazník pamäti (MMQ) - psychometrické vlastnosti a normatívne dáta pre zdravých ľudí vo vyššom veku - Krakovská, Simona; Hajdúk, Michal; Brandoburová, Petra; Abrahámová, Miroslava; Cviková, Viera; Jakubek, Martin; Heretik, Anton (Česká a slovenská psychiatrie, 2019)
Cieľ: Viacfaktorový dotazník pamäti slúži na subjektívne posúdenie pamäti z perspektívy prežívania, výskytu kognitívnych omylov a využitia pamäťových stratégií. Cieľom výskumu je poskytnúť normatívne údaje k tomuto dotazníku u ľudí vo vyššom veku (viac ako 65 rokov). Materiál a metóda: Výskumný súbor tvorilo 157 participantov, ktorým bol administrovaný Viacfaktorový dotazník pamäti. Zber dát bol realizovaný v rámci projektu NEUROPSY v rokoch 2017-2018 vo všetkých regiónoch Slovenskej republiky. V aktuálnom príspevku sú analyzované v súvislosti s Viacfaktorovým dotazníkom pamäti metódy Montrealský kognitívny test, Poviedka a Opakovanie čísel. Výsledky: Analýza vzťahov k demografickým premenným, ako vek, pohlavie a počet rokov vzdelania, nezistila silné vzťahy. Celkové skóre v subškále Stratégie slabo korelovalo s celkovým skóre v teste MoCA. Ostatné vzťahy k objektívnym mieram kognície neboli štatisticky významné. Všetky subškály vykazovali vysokú mieru vnútornej konzistencie. Súčasťou výsledkov sú normatívne údaje pre celý súbor. Záver: Výsledky preukázali, že slovenská verzia Viacfaktorového dotazníka pamäti vykazuje vysokú mieru vnútornej konzistencie vo všetkých subškálach a nevykazuje silné vzťahy k demografickým premenným ani objektívnym mieram pamäti. Normatívne údaje umožnia v praxi presne kvantifikovať subjektívnych sťažností na pamäť.
Keywords: Psychometrics; zpráva o sobě; Neurobehavioral Manifestations; poruchy paměti; neuropsychologie; neurobehaviorální symptomy; Neuropsychology; Aged; senioři; Data Interpretation, Statistical; Cognitive Aging; lidé; psychometrie; Humans; kognitivní stárnutí; Self Report; interpretace statistických dat; testy paměti a učení; Memory and Learning Tests; Memory Disorders