Renální denervace v léčbě rezistentní hypertenze – nový úsvit? - Richter, David; Táborský, Miloš; Fedorco, Marián; Vindiš, David; Václavík, Jan; Kociánová, Eva; Ostřanský, Jiří; Sluka, Martin; Nykl, Radomír; Špaček, Miloš; Stříbrný, Rostislav (Intervenční a akutní kardiologie, 2019)
Hypertenze je závažným kardiovaskulárním rizikovým faktorem a díky vysokému výskytu v dospělé populaci (30–40 %) je její léčba zároveň významným medicínsko-ekonomickým problémem. Klíčovou roli v etiopatogenezi hypertenze má zvýšený tonus sympatiku. Základem léčby hypertenze je v současnosti farmakoterapie. Nicméně historicky první skutečně účinnou léčbou hypertenze, včetně maligní hypertenze, byla chirurgická sympatektomie, která ale byla často komplikována závažnými nebo fatálními komplikacemi a s vývojem farmakoterapie byla opuštěna. Na konceptu miniinvazivní parciální renální sympatektomie je založena katetrizační renální denervace. Renální denervace, poprvé provedená v roce 2009, prochází svým historickým vývojem: od přehnané úvodní euforie přes následné zatracení až po současnou renesanci. V současnosti se zdá být renální denervace účinnou aditivní nefarmakologickou léčbou selektované skupiny pacientů s tzv. „pravou“ primární rezistentní hypertenzí, u nichž samotná kombinovaná maximální farmakoterapie nevede k dosažení cílových hodnot krevního tlaku.
Keywords: Hypertension; Renal Artery; Drug Resistance; hypertenze; lidé; Denervation; denervace; léková rezistence; sympatektomie; Humans; radiofrekvenční ablace; arteria renalis; Radiofrequency Ablation; Sympathectomy