Hypokalcemií indukovaná dilatační kardiomyopatie - Schaffelhoferová, Dita; Vácha, Martin; Sattran, Tomáš; Toušek, František (Cor et Vasa (Brno), 2019)
Hypokalcemie je vzácnou, avšak potenciálně reverzibilní příčinou dilatační kardiomyopatie. Nejčastěji je způsobena hypoparathyreózou. V následující kazuistice je popsán případ 74letého pacienta s dilatační kardiomyopatií, která byla vyvolána dlouhodobou hypokalcemií. Po substituci kalcia se zdravotní stav pacienta zlepšil, ustoupily známky srdečního selhání a kontraktilní funkce komor se zlepšila.