Stenóza trachey jako komplikace nodózní strumy u pacienta po předchozí tracheostomii - Hyravý, Martin; Brož, Martin; Salzman, Richard; Kolek, Vítězslav (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2019)
V kazuistice je popsán případ 59letého pacienta s rozsáhlou strumou způsobující útlak trachey v místě po předchozí tracheostomii s klinickými symptomy dechové nedostatečnosti, kontraindikující zákrok v celkové anestezii. Stav byl řešen ve spolupráci s pneumologem zavedením tracheálního stentu s následnou totální tyreoidektomií. Stent byl posléze s odstupem čtyř měsíců extrahován. Následně byl pacient zcela bez dechových obtíží.
Keywords: tyreoidektomie; výsledek terapie; lidé; Goiter, Nodular; Thyroidectomy; Middle Aged; uzlová struma; stenty; Humans; Male; Treatment Outcome; lidé středního věku; Tracheal Stenosis; mužské pohlaví; Stents; stenóza průdušnice