Rhino-orbitální mukormykóza - Neškudlová, Gabriela; Kalfeřt, David; Grega, Marek; Kabelková, Maria; Plášková, Monika; Plzák, Jan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2019)
Rhino-cerebrální, či rhino-orbito-cerebrální mukormykóza, rovněž známá jako zygomykóza, je vzácné, angioinvazivní plísňové onemocnění s akutním začátkem a častou fatální progresí, zejména u imunokompromitovaných pacientů. Hlavním predisponujícím faktorem rhino-cerebrální mukormykózy je diabetes mellitus, zejména dekompenzovaný. Primární klinické příznaky mohou imitovat orbitální komplikaci rhinosunisitidy. Prognóza onemocnění závisí na celkovém stavu postiženého pacienta a rychlosti zahájení terapie. V tomto příspěvku prezentujeme případ rhino-orbitální mukormykózy u 54letého muže s nekontrolovaným diabetem mellitem. Diskutována je klinická symptomatologie, diagnostika a léčba tohoto vzácného a velmi závažného onemocnění.
Keywords: amfotericin B; Amphotericin B; diabetes mellitus; lidé středního věku; Diabetes Mellitus; lidé; rhino-orbitální mukoromykóza; mužské pohlaví; Male; Mucormycosis; mukormykóza; Middle Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans