Využití optické koherenční tomografie u pacientů s útlakem optického chiasmatu - Póczoš, Pavel; Kremláček, Jan; Česák, Tomáš; Macháčková, Markéta; Jirásková, Naďa (Česká a slovenská oftalmologie, 2019)
Cílem prospektivní studie je kvantifikovat přínos optické koherenční tomografie (OCT) u kompresí optického chiasmatu (OC) pomocí měření tloušťky peripapilární vrstvy nervových vláken (Retinal Nerve Fibre Layer, RNFL) a perifoveální vrstvy gangliových buněk (Ganglion Cell Layer, GCL). Soubor a metodika: Do souboru bylo zařazeno 16 pacientů (32 očí) netrpících vedle útlaku OC žádným jiným závažným onemocnění zrakového ústrojí. Podmínkou pro zařazení do studie byla indikace dekompresivního operačního výkonu, transkraniální nebo transnazální cestou. Vyšetření zrakové ostrosti, zorného pole, RNFL a GCL se uskutečnilo jednou předoperačně a 3x pooperačně (1 týden, 3 a 6 měsíců). Na předoperačním MRI (magnetická rezonance) mozku byl určen stupeň útlaku OC (tzv. grade) od 0 po 4. Pro část analýzy dat byla kohorta participantů rozdělena na skupinu s žádným nebo minimálním tlakem na OC (grade 0–1) a jednoznačným tlakem na OC (grade 2–4). Výsledky: Medián tloušťky peripapilární globální RNFL byl 87 μm, perifoveální nazální GCL 41,2 μm a temporální GCL 44,2 μm. U komprese OC jsme prokázali nižší hodnoty RNFL v nazálním (63,5 μm) i temporální (65 μm) kvadrantu než je průměr pro danou věkovou skupinu dle normativní databáze. Statisticky byla významná souvislost mezi výpadky v zorném poli a snížením globálního RNFL, resp. GCL. Významnější komprese OC dle MRI korespondovala horšímu nálezu na perimetru. Závěr: Existuje vztah mezi tloušťkou peripapilární RNFL, resp. perifoveální GCL, a defekty v zorném poli u komprese OC. Menší předoperační tloušťka RNFL nebyla významným limitujícím faktorem zlepšení funkčních výsledků po chirurgické dekompresi. Horizontální asymetrie v tloušťce perifoveální GCL je indikátorem kompresivních lézí zrakové dráhy. Stupeň útlaku OC, určený na předoperačním MRI mozku, je dalším prognostickým faktorem.
Keywords: komprese optického chiasmatu; optická koherentní tomografie; Nerve Fibers; lidé; nervová vlákna; Tomography, Optical Coherence; Retinal Ganglion Cells; prospektivní studie; útlak optického chiasmatu; Prospective Studies; retinální gangliové buňky; Optic Chiasm; chiasma opticum; Humans