Doporučení pro mechanickou trombektomii akutního mozkového infarktu – verze 2019 - Šaňák, Daniel; Mikulík, Robert; Tomek, Aleš; Bar, Michal; Herzig, Roman; Neumann, Jiří; Škoda, Ondřej; Školoudík, David; Václavík, Daniel; Roček, Miloslav; Krajina, Antonín; Köcher, Martin; et al. (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Mechanická trombektomie (MT) symptomatického uzávěru mozkové tepny v přední cirkulaci je již několik let standardní léčbou akutní ischemické CMP (iCMP) do prvních 6 h od vzniku iktu. Obecně akceptovanou výjimku představuje akutní iCMP na podkladě okluze bazilární tepny, kdy je MT možno provést i po 6 h trvání příznaků jako život zachraňující zákrok. V roce 2018 byly uveřejněny výsledky dvou randomizovaných klinických studií, které prokázaly klinickou účinnost a prospěch MT v léčbě akutního symptomatického uzávěru mozkové tepny i po standardním terapeutickém časovém okně u pacientů s mozkovým infarktem vybraných na základě velikosti ischemické penumbry nebo jádra ischemie. V souvislosti s uveřejněním pozitivních výsledků těchto studií, doporučení American Heart Association/American Stroke Association v roce 2018 a European Stroke Organisation a European Society for Minimally Invasive Neurological Therapy v březnu 2019 nastala potřeba aktualizace platných českých doporučení pro MT mozkového infarktu z roku 2016 v ČR. Prezentované doporučené postupy pro MT jsou konsenzuálním stanoviskem výborů Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti České lékařské společnosti JEP a Sekce intervenční neuroradiologie České společnosti intervenční radiologie České lékařské společnosti JEP.
Keywords: Mechanical Thrombolysis; Humans; mechanická trombolýza; lidé; tranzitorní ischemická ataka; Brain Infarction; Ischemic Attack, Transient; mozkový infarkt