Mohou potravinové doplňky ovlivnit zdraví sportovce? - Pokorná, Tereza; Sovová, Markéta; Masný, Oldřich; Štégnerová, Lenka; Sovová, Eliška (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2019)
Zátěžová vyšetření mohou odhalit abnormální reakce organismu, které za klidových podmínek nelze rozpoznat a právě hypertenzní reakce na zátěž bývá časným varovným signálem abnormální kontroly krevního tlaku. V našem příkladu bylo nadměrné užívání potravinových doplňků včetně energetických nápojů zřejmě jediným prohřeškem sportovce proti zdravému životnímu stylu. Vysazení suplementů pomohlo k úpravě tlaku v zátěži i k vymizení zdravotních obtíží sportovce. Je nutné poznamenat, že zejména energetické nápoje mohou mít výrazný vliv na akutní navýšení krevního tlaku. Zda mohou navyšovat hodnotu tlaku i chronicky, či dokonce přispívat k rozvoji hypertenze, zůstává otázkou. Vliv řady dalších doplňků stravy na výši krevního tlaku nemůžeme spolehlivě potvrdit ani vyvrátit, neboť v této oblasti zatím chybí potřebné studie. Riziko představuje kombinace několika přípravků dohromady, případně kumulace stejných základních látek v nich obsažených, konzumace doplňků s nejasným nebo nesprávně uvedeným složením na obalu či jejich užívání v nadměrných dávkách. Nejzranitelnějšími skupinami jsou děti a adolescenti, těhotné a kojící ženy, jedinci užívající i jiné stimulanty či kofeinové preparáty a osoby s kardiovaskulární chorobou.
Keywords: bolesti na hrudi; výsledek terapie; Young Adult; Diagnostic Techniques and Procedures; Male; hypertenze; mladý dospělý; diagnostické techniky a postupy; Athletes; krevní tlak v zátěži; sportovci; Caffeine; mužské pohlaví; Hypertension; potravní doplňky; zátěžový test; Dietary Supplements; Treatment Outcome; Chest Pain; Exercise Test; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; lidé; kofein; Humans; tělesná námaha; energetické nápoje; diagnostické techniky kardiovaskulární; hypertenzní reakce v zátěži; Physical Exertion; Energy Drinks