Distální vaginální ageneze - Gágyor, Daniel; Pilka, Radovan; Ondrová, Dana; Buláková, Sabína (Česká gynekologie, 2019)
Cíl: Popis symptomatiky, diagnostiky a operační léčby vzácné vrozené vady ženského genitálního systému – distální vaginální ageneze. Typ studie: Kazuistika. Pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika, FN a LF UP Olomouc; Ústav pro péči o matku a dítě, 3. lékařská fakulta UK, Praha. Vlastní pozorování: U dvou pacientek ve věku 16,5 a 15 let byla na Porodnicko-gynekologické klinice v Olomouci v letech 2018 a 2019 diagnostikována vrozená vývojová vada pochvy – distální vaginální ageneze. Byla provedena klinická a ultrazvuková diagnostika (v jednom případě magnetická rezonance pánve) a indikována operační léčba – distální kolpoplastika (kolpostomie). Závěr: Distální vaginální ageneze je ojediněle se vyskytující chirurgicky dobře léčitelná vrozená vada vývoje pochvy s dobrou prognózou. Kombinace zobrazovacích metod umožňuje přesnou diagnostiku, adekvátní terapii a stanovení prognózy.
Keywords: gynatrézie; ženské pohlaví; Female; kolposkopie; vaginální onemocnění; Colposcopy; vagina; Gynatresia; Humans; lidé; Hematocolpos; Vaginal Diseases; Congenital Abnormalities; Vagina; hematokolpos; Adolescent; vrozené vady; mladiství