Ruptura močového měchýře po pádu u pacientky s totálním prolapsem dělohy - Řeháčková, Martina; Maxová, Kateřina; Bárta, Josef; Halaška, Michael J; Rob, Lukáš (Česká gynekologie, 2019)
Cíl studie: Cílem práce je prezentace případu traumatické ruptury močového měchýře u pacientky s totálním prolapsem dělohy a stručný popis této problematiky. Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha; Radiodiagnostická klinika 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha. Výsledky: Předkládáme kazuistiku pacientky s totálním prolapsem dělohy, která byla vyšetřena pro bolesti v podbřišku, hematurii a poruchu mikce. Obtíže vznikly náhle po pádu. Tyto symptomy jsou typické pro rupturu močového měchýře, je však třeba vyloučit i jiné častější příčiny. CT vyšetření prokázalo únik kontrastní látky z močového měchýře. Pacientka byla indikována k operační revizi a sutuře stěny močového měchýře. Závěr: Samostatně se ruptura močového měchýře vyskytuje zřídka. Nejčastěji je toto poranění součástí rozsáhlejších traumat; zejména po autonehodách. Nicméně naše kazuistika dokazuje, že je potřeba i tuto možnost zvažovat.
Keywords: Accidental Falls; ruptura; Middle Aged; lidé středního věku; Rupture; hematurie; lidé; Hematuria; Female; úrazy pádem; Uterine Prolapse; Urinary Bladder; prolaps dělohy; močový měchýř; ženské pohlaví; Humans