Vyšetrenie rotačnej tromboelastometrie (ROTEM) v manažmente krvácania a koagulopatie v pediatrii - Durila, Miroslav (Československá pediatrie, 2019)
Viskoelastická metóda rotačná tromboelastometria (ROTEM) je súčasťou Európskych aj Česko-slovenských doporučených postupov pre manažment ťažkého krvácania. Opodstatnenie tejto metódy spočíva v tom, že umožňuje rýchlu diagnostiku koagulopatie pri lôžku pacienta a v určitých situáciách alternuje bežne používané testy zrážania krvi PT/APTT. K lepšiemu pochopeniu princípu vyšetrenia autor popisuje fyziológiu nového modelu bunkovej hemostázy, ktorý podporuje vyšetrovanie zrážania plnej krvi. Článok prináša aj praktické informácie k hodnoteniu výsledkov ROTEM a prehľad medicínskych oblastí, kde je táto metóda v súčasnosti úspešne využívaná. Všeobecné používanie ROTEM metódy umožňuje cielenú liečbu koagulopatie, čo vedie k zníženiu intenzity krvácania a značnému zníženiu podávania transfúznych prípravkov, predovšetkým mrazenej plazmy.
Keywords: Humans; Child; hemostáza; krvácení; koagulopatie; dítě; rotační tromboelastometrie (ROTEM); Hemostasis; Thrombelastography; Blood Coagulation Disorders; tromboelastografie; lidé; Hemorrhage