Teorie a praxe lékopisné kontroly jakosti léčiv a pomocných látek. X. Počet paralelních stanovení, zpracování výsledků a jejich použití při hodnocení obsahu léčivých a pomocných látek v Evropském lékopisu (Ph. Eur.) - Šubert, Jan; Kolář, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2019)
Pro kontrolu obsahu léčivých a pomocných látek není v Ph. Eur. předepsán počet paralelních stanovení. Autoři navrhují doplnit požadavek na nejméně tři. Výsledky paralelních stanovení navrhují před použitím testovat na odlehlost testem založeným na poměru rozpětí výsledků (p = 0,95) a s tolerančními mezemi uvedenými v článku Ph. Eur. neporovnávat jednotlivé výsledky, ale až jejich aritmetický průměr. Dále navrhují rozšířit kapitolu 5.3 Ph. Eur. tak, aby byla použitelná nejen pro biologické zkoušky, ale i zkoušky chemické, fyzikálně chemické a fyzikální, stanovením obsahu léčivých a pomocných látek počínaje.
Keywords: Reproducibility of Results; kontrola léčiv a omamných látek; reprodukovatelnost výsledků; Drug and Narcotic Control; testování odlehlosti; léčivé přípravky; počet analýz; Pharmaceutical Preparations; Pharmacopoeias as Topic; farmakopea jako téma