Screening preeklampsie v I. trimestru těhotenství - Roubalová, Lucie; Vojtěch, Jiří; Feyereisl, Jaroslav; Krofta, Ladislav; Skřivánek, Aleš; Marková, Ivana; Lošan, Petr; Pilka, Radovan; Ľubušký, Marek (Česká gynekologie, 2019)
Typ studie: Systematický přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: Oddělení klinické biochemie, Fakultní nemocnice Olomouc; Porodnickogynekologická klinika, Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Fakultní nemocnice Olomouc; Ústav pro péči o matku a dítě a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha; G-CENTRUM Olomouc, Olomouc; Genetika Plzeň, Plzeň. Metodika, výsledky: Preeklampsie (Preeclampsia, PE) je závažné multiorgánové onemocnění komplikující těhotenství. Je celosvětově hlavní příčinou mateřské a perinatální mortality a morbidity. Z provedených studií vyplynulo, že u těhotných žen se zvýšeným rizikem je možná prevence rozvoje závažných forem onemocnění včasným zahájením léčby kyselinou acetylsalicylovou. Aby byla prevence účinná, měla by být riziková skupina těhotných žen identifikována v 11.–13. gestačním týdnu. Jediná, v mnoha studiích validovaná metodika pro provádění screeningu PE s dostatečnou diagnostickou účinností v I. trimestru těhotenství je dána The Fetal Medicine Foundation (FMF) a byla přijata a publikována v novém doporučení The International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO). Závěr: Tento článek shrnuje nejnovější poznatky a postupy pro provádění screeningu preeklampsie v rámci kombinovaného screeningu v I. trimestru těhotenství a způsob prevence rozvoje závažných forem PE podáváním nízkých dávek kyseliny acetylsalicylové.
Keywords: pulzatilní index v děložních tepnách; preeklampsie; Placenta Growth Factor; Pregnancy Complications; lidé; Female; Arterial Pressure; Pregnancy; těhotenství; placentární růstový faktor; arteriální tlak; Pre-Eclampsia; komplikace těhotenství; Health Care Costs; náklady na zdravotní péči; ženské pohlaví; Aspirin; Humans