Prvé nálezy teplomilných druhů komárů v Čechách a nového druhu pro ČR - Rettich, František; Imrichová, Kateřina (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2019)
Ve sběrech komárů pastmi s CO2 atraktantem prováděných v Třeboňské pánvi v jižních Čechách v letech 2017–2018 byly zachyceny dva teplomilné druhy komárů – Uranotaenia unguiculata a Anopheles hyrcanus, které dosud v Čechách nebyly zaznamenány. V srpnu a září 2019 byl prvně zachycen komár Culiseta longiareolata v Petrovicích u Humpolce (Vysočina) jako nový druh komárů pro ČR.