Kanakinumab – nové možnosti a úskalia v liečbe chronických proinflamatórnych stavov - Varga, Tibor; Lukán, Norbert (Alergie (Praha, Print), 2019)
IL-1 sa zúčastňuje regulácie veľkého množstva proinflamatórnych stavov. Z rodiny cytokínu IL-1 kľúčovú úlohu zohráva predovšetkým prozápalový cytokín IL-1β, syntetizovaný v imflamazómoch. Kanakinumab je humánna monoklonálna protilátka proti IL-1β. uplatňuje sa v liečbe autoinflamačných stavov a určitých systémových ochorení spojiva. Z perspektívnych indikácii sa najsľubnejšou javí jeho aplikácia v kontexte aterosklerózy. Hoci v posledných desaťročiach sa viacerými štúdiami potvrdila dôležitosť lipidovej hypotézy, pretrvávajúca prie-merná 40% kardiovaskulárna mortalita naďalej zostáva nad pásmom očakávaného optima. To viedlo v poslednej dobe k ďalším intenzívnym výskumom. V tomto kontexte sa nedávno prezentovali výsledky štúdie CANTOS, prostredníctvom ktorej sa rehabilitovala zápalová hypotéza aterosklerózy. Štúdia CANTOS predstavuje v kontexte zápalovej hypotézy aterosklerózy historický miľník, ktorá otvorila úplne nový prístup k liečbe aterosklerózy – imunomoduláciu.
Keywords: Immunomodulation; studie CANTOS; interleukin-1beta; Atherosclerosis; Pharmaceutical Preparations; Interleukin-1beta; kanakinumab; klinická studie jako téma; Humans; Clinical Studies as Topic; ateroskleróza; Arthritis; Inflammation; léčivé přípravky; lidé; imunomodulace; NLR Family, Pyrin Domain-Containing 3 Protein; chronická nemoc; zánět; artritida; Chronic Disease; protein NLRP3