Cesta k novým játrům: Decelularizace prasečích jater a jejich znovuosídlení buňkami - Liška, Václav; Moulisová, Vladimíra; Pálek, Richard; Rosendorf, Jáchym; Červenková, Lenka; Bolek, Lukáš; Třeška, Vladislav (Rozhledy v chirurgii, 2019)
Repopulace decelularizované tkáně buňkami je velmi nadějným směrem, kterým by se mohl řešit nedostatek tkání a orgánů pro transplantace, přičemž jaterní tkáňové inženýrství není výjimkou. Decelularizovaný jaterní skelet slouží jako ideální 3D prostředí pro recelularizaci, neboť je v něm zachována tkáňově specifická mikroarchitektura proteinů extracelulární matrix (ECM) s poziční informací jak pro osídlení novými buňkami, tak pro jejich migraci, růst a diferenciaci. Při použití autologních buněk by navíc nově konstruovaný štěp měl postrádat imunogenicitu v hostitelském organismu, bylo by tedy možné se kompletně vyhnout imunosupresi, která je v současnosti nutnou součástí terapie po transplantaci. Tento přehled uvádí příklady dosud provedených decelularizačních a repopulačních experimentů v játrech, přičemž upozorňuje na pokroky a poukazuje na výzvy, které je třeba řešit.
Keywords: Liver; transplantace jater; Animals; tkáňové podpůrné struktury; játra; regenerativní lékařství; tkáňové inženýrství; lidé; prasata; depopulace jater; Models, Animal; Liver Transplantation; Swine; decelularizace jater; Tissue Engineering; zvířata; Tissue Scaffolds; modely u zvířat; Regenerative Medicine; Humans