Radiofrekvenční ablace jaterních metastáz kolorektálního karcinomu - Třeška, Vladislav; Brůha, Jan; Skalický, Tomáš; Liška, Václav; Fichtl, Jakub; Mírka, Hynek; Korčáková, Eva (Rozhledy v chirurgii, 2019)
Úvod: Resekce jater pro jaterní metastázy kolorektálního karcinomu (JMKRK) je jedinou radikální léčbou, nicméně jen 20−30 % JMKRK je radikálně resekabilních. U těchto nemocných je radiofrekvenční ablace (RFA) jednou z možných metod paliativní léčby. Metody: Od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2018 byla RFA provedena u 381 nemocných s JMKRK, z toho otevřenou, laparotomickou cestou u 238 (62,5 %), transkutánním přístupem pod navigací výpočetní tomografií (CT) u 143 (37,5 %) nemocných. Průměrný věk nemocných léčených RFA byl 65,2±8,7 roku. Poměr mužů a žen byl 2:1. Indikací pro RFA byly JMKRK o průměru <5 cm (obvykle <3 cm). Z 381 nemocných jsme použili RFA jako jedinou léčbu u 334 (87,6 %), v kombinaci s resekcí u 36 (9,4 %) a v rámci etapového výkonu u 11 (3 %) nemocných. U 170 nemocných (44,6 %) jsme provedli ablaci jednoho ložiska, u zbývajících 211 nemocných (55,4 %) pak 2−5 ložisek. U každého nemocného bylo provedeno do 48 hod. po výkonu kontrolní CT. Výsledky: 30denní pooperační mortalita byla nulová. 30denní pooperační komplikace se vyskytly u 4,8 % transkutánních a 14,2 % otevřených výkonů. Jedno-, tří-, pěti- a desetileté celkové přežívání bylo u nemocných s RFA 94,8; 66,8; 43,9 a 16,6 %, u nemocných s resekcí jater pak 90,6; 69,1; 52,8, resp. 39,2 %. Ve stejných intervalech bylo bezpříznakové přežívání u nemocných s RFA 63,2; 30,1; 18,4, resp. 13,1 %, u nemocných s resekcí jater pak 71,1; 33,3; 22,8, resp. 15,5 %. Závěr: RFA je paliativní termoablační metoda, která je součástí léčebných možností u nemocných s radikálně neresekabilními JMKRK. RFA je vhodná zejména u neresekabilních, nebo resekabilních (ale za cenu velké jaterní resekce) solitárních JMKRK o průměru <3cm a při řešení recidiv JMKRK. RFA je součástí víceetapových výkonů.
Keywords: paliativní péče; radiofrekvenční ablace; nádory jater; Palliative Care; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; Humans; kolorektální nádory; lidé; Liver Neoplasms; analýza přežití; Colorectal Neoplasms; Survival Analysis; Radiofrequency Ablation