Srovnání efektivity chirurgické intervence s terapií Cyberknife® v léčbě jaterních malignit - Roman, Jan; Vávra, Petr; Ekrtová, Tereza; Skácelíková, Eva; Ihnát, Peter; Papalová, Marcela; Řehořková, S; Cvek, Jakub (Rozhledy v chirurgii, 2019)
Úvod: Chirurgická resekce je dosud metodou volby při léčbě jaterních malignit. Především u pacientů, kteří jsou z nejrůznějších důvodů nevhodní pro radikální chirurgickou léčbu, představuje další léčebnou možnost radioterapeutický systém Cyberknife®. Cílem této práce je porovnat krátkodobé i dlouhodobé výsledky těchto léčebných modalit. Metody: Byla provedena retrospektivní analýza prospektivně shromažďovaných dat u pacientů podstupujících léčbu jaterních malignit chirurgicky či systémem Cyberknife®. Zkoumané období zahrnuje roky 2013 až 2016. Do studie byli zařazeni pacienti podstupující léčbu pouze jednou z uvedených metod. Výsledky: Celkem bylo analyzováno 260 pacientů, přičemž u 142 byla zvolena chirurgická terapie, zbylých 118 pacientů podstoupilo radioterapii. Medián přežití byl 30,65 měsíce pro chirurgické pacienty a 22,93 měsíce pro Cyberknife®, celkový medián přežití byl 27,63 měsíce. Procento tříletého přežívání bylo 47,4 %, respektive 19,9 %. Kaplan-Meierova analýza ukázala statisticky nevýznamný rozdíl mezi přežíváním pacientů obou skupin (p=0,082, CI 95%). Při porovnání výsledků omezených pouze na metastázy kolorektálního karcinomu byl shledán statisticky významný rozdíl (p=0,031, CI 95%). Závěr: Výsledky této studie ukazují statisticky nerozdílné dlouhodobé přežívání pacientů léčených oběma léčebnými metodami. Významný rozdíl ve tříletém přežívání však stále ukazuje na dominantní postavení chirurgie v diagnosticko-terapeutickém managementu pacientů s malignitami jater. Radioterapie Cyberknife® může představovat alternativní léčebnou metodu především u pacientů neschopných chirurgického výkonu, avšak pro kvalitní srovnání dlouhodobých výsledků je třeba delšího sledování pacientů.
Keywords: dospělí; metastázy nádorů; Female; Adult; ženské pohlaví; lidé; Survival Analysis; nádory jater; Aged, 80 and over; radiochirurgie; retrospektivní studie; Liver Neoplasms; Radiosurgery; prospektivní studie; Male; Prospective Studies; Aged; analýza přežití; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Retrospective Studies; Middle Aged; Humans