Interní lékařské obory v rezortu Ministerstva obrany - současný stav a možnosti dalšího rozvoje - Horáček, Jan (Vojenské zdravotnické listy, 2019)
Interní lékařské obory (vnitřní lékařství a další interní obory) patří mezi klíčové klinické obory pro rezort Ministerstva obrany (MO) a vojenskou zdravotnickou službu. Práce přináší přehled současného stavu interních lékařských oborů v rezortu MO. Hlavním problémem je nedostatek kvalifikovaného lékařského personálu a komplikovaný systém specializačního vzdělávání daný náročností těchto oborů. Ve výsledkové části jsou uvedeny možnosti dalšího rozvoje interních lékařských oborů k zabezpečení splnění úkolů vojenské zdravotnické služby ve prospěch rezortu MO, a to v oblasti léčebně preventivní, pedagogicko-výchovné a vědecko-výzkumné. Vnitřní lékařství je základním oborem vojenského zdravotnictví a model možného způsobu rozvoje jednoho oboru je uplatnitelný i pro ostatní lékařské obory.
Keywords: Military Medicine; vojenské nemocnice; Internal Medicine; Hospital Bed Capacity; lůžková kapacita nemocnice; nemocniční oddělení; vojenské lékařství; Hospitals, Military; studium lékařství specializační postgraduální; Hospital Departments; Schools, Medical; vnitřní lékařství; školy lékařské; Education, Medical, Graduate