Impact of cardiac surgery on short- and longterm mortality among patients with left-sided Staphylococcus aureus infective endocarditis - Pazderník, Michal; Wohlfahrt, Peter; Kautzner, Josef; Kettner, Jiří; Šochman, Jan; Šťásek, Josef; Solař, Miroslav; Pelouch, Radek; Vojáček, Jan (Intervenční a akutní kardiologie, 2019)
Cíl: Staphylococcus aureus (SA), který je hlavní příčinou infekční endokarditidy (IE), vykazuje v posledních letech zvýšenou prevalenci. Současná data týkající se dlouhodobého prospěchu operace srdce u pacientů s IE způsobenou SA a IE nezpůsobenou SA jsou vzácná. Metodika: Cílem této studie bylo porovnat krátkodobé a dlouhodobé riziko úmrtí u chirurgických a nechirurgických pacientů s IE způsobenou SA a s IE nezpůsobenou SA. Provedli jsme retrospektivní přehled po sobě jdoucích dospělých pacientů s levostrannou IE, kteří byli v období 15 let přijati do Fakultní nemocnice Univerzity Karlovy v Hradci Králové (mezi lety 1998 a 2006) a do Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (mezi lety 2009 a 2016). Výsledky: Ve skupině 196 pacientů (155 mužů; medián věku 64 let) bylo identifikováno celkem 206 epizod levostranné IE. Septický šok (OR 10,1), indikace k hemodialýze (OR 7,8) a mozková příhoda (OR 8,0) byly spojeny s vyšší nemocniční úmrtností, zatímco operace srdce v době epizody IE způsobené S. aureus byla spojena s nižší nemocniční úmrtností (OR 0,022). Chirurgicky léčení pacienti s infekcí SA dokonce měli 4,25× nižší riziko šestiměsíční mortality než chirurgicky léčení pacienti bez infekce SA. Konzervativní léčba v době epizody IE byla škodlivým faktorem, který významně ovlivňoval dlouhodobé výsledky (OR 2,028). Závěry: Příznivý vliv operace srdce byl prokázán ve všech částech studie: nemocniční úmrtnost, šestiměsíční mortalita a dlouhodobé přežití. Individuální stratifikace rizika směrem ke konzervativní či chirurgické léčbě je nezbytná u všech epizod IE, zejména u pacientů s infekcí SA.
Keywords: lidé středního věku; Staphylococcal Infections; mužské pohlaví; stafylokokové infekce; Retrospective Studies; mladý dospělý; senioři nad 80 let; bakteriální endokarditida; retrospektivní studie; Humans; analýza přežití; dospělí; Demography; Multivariate Analysis; demografie; Endocarditis, Bacterial; Staphylococcus aureus; lidé; Middle Aged; multivariační analýza; mortalita v nemocnicích; Aged, 80 and over; senioři; Hospital Mortality; Aged; Young Adult; Adult; mortalita; Survival Analysis; Male; Mortality