Dlouhodobé výsledky po operaci defektu septa síní - Žáková, Daniela; Zatočil, Tomáš; Pokorná, Olga; Malík, Petr; Ničovský, Jiří; Ondrášek, Jiří; Černý, Jan; Němec, Petr (Intervenční a akutní kardiologie, 2019)
Defekt septa síní je nejčastější vrozená srdeční vada diagnostikovaná až v dospělém věku s relativně dobrou dlouhodobou prognózou. Včasný uzávěr hemodynamicky významného defektu septa síní zlepšuje symptomy a působí preventivně proti rozvoji dysfunkce pravé komory a trikuspidální regurgitace. Z uzávěru profitují i asymptomatičtí pacienti všech věkových kategorií. Reziduální nálezy v dospělosti nejsou četné a jejich výskyt souvisí s věkem v době operace, funkcí pravé komory a přítomností plicní hypertenze. Metodou první volby v uzávěru defektů typu secundum s vhodnou anatomií je katetrizační implantace mezisíňového okluderu, která představuje šetrnou variantu a je vhodná i pro starší pacienty. U ostatních typů defektů má chirurgický uzávěr nezastupitelné místo. V posledních letech je patrný narůstající trend miniinvazivních přístupů v chirurgickém uzávěru defektů síňového septa s kosmetickým profitem pro pacienta a zkrácenou dobou rekonvalescence.
Keywords: Septal Occluder Device; Catheterization; nepoznaná diagnóza; lidé; Prognosis; defekty srdečního septa; prognóza; septální okluder; pooperační komplikace; Heart Septal Defects; Postoperative Complications; Humans; katetrizace; Missed Diagnosis