Risankizumab (Skyrizi) - Fialová, Petra (Dermatologie pro praxi, 2019)
Psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění se systémovým přesahem. Stále probíhající výzkum patogeneze psoriázy přinesl v posledních 20 letech velké změny týkající se možností její léčby. Identifikace klíčové role interleukinu 23 (IL–23) jako hlavního regulačního cytokinu a potvrzení významu cesty interleukin 23/Th lymfocyty 17 (IL–23/Th17) v patogenezi psoriázy je považováno za poslední průlom ve výzkumu psoriázy a vývoji nových molekul. Risankizumab jako inhibitor IL-23 je nejnovějším biologikem, které v České republice získalo registraci k léčbě středně těžké až těžké ložiskové psoriázy u dospělých.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Interleukin-23; Skyrizi (risankizumab); interleukin-23; humanizované monoklonální protilátky; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Severity of Illness Index; Antibodies, Monoclonal, Humanized; psoriáza; Contraindications, Drug; Psoriasis; Treatment Outcome; výsledek terapie; léková kontraindikace; Humans