Chronický středoušní zánět s cholesteatomem - Beláková, Petra; Stárek, Ivo; Salzman, Richard; Hyravý, Martin (Časopis lékařů českých, 2019)
Cholesteatom je cystický pseudotumor. Jeho základ tvoří rohovějící dlaždicobuněčný epitel produkující keratinové hmoty. Vyskytuje se u hnisavé formy chronického středoušního zánětu. Může se chovat agresivně a způsobit osteolýzu okolních struktur, jako jsou středoušní kůstky, kanál lícního nervu, vnitřní ucho. Diagnostika cholesteatomu je založená na otomikroskopii a využití moderních zobrazovacích metod (výpočetní tomografie, magnetická rezonance). Léčba je chirurgická. Musí být dostatečně radikální, aby se předešlo návratu onemocnění. Recidiva je i přes pečlivou operační techniku relativně častá, hlavně v dětském věku. Časnou diagnostikou a adekvátní chirurgickou terapii možno předejít závažným otogenním komplikacím středoušního zánětu.
Keywords: Otitis Media; Mastoidectomy; Diagnostic Imaging; lidé; cholesteatom středního ucha; diagnostické zobrazování; mastoidektomie; Cholesteatoma, Middle Ear; Humans; otitis media