Diagnostika retrokochleární nedoslýchavosti - Rottenberg, Jan; Gál, Břetislav (Časopis lékařů českých, 2019)
Diagnostika retrokochleárních lézí představuje poměrně častou problematiku v otolaryngologické praxi, jejíž opomenutí může mít pro pacienta vážné důsledky. Správně nastavená klinická doporučení a diagnostické protokoly jsou tak jedním z klíčových aspektů správné klinické praxe. Jsou k dispozici dva postupy: prvním je audiologická diagnostika s ABR jako primární nástroj, kterým je determinována skupina pacientů s možným tumorem, druhým postupem je pak vyšetření magnetickou rezonancí mozku u každého pacienta s klinickým podezřením na tumor mostomozečkového koutu. Je diskutována citlivost jednotlivých diagnostických metod ve vztahu k nákladové efektivitě.
Keywords: Cerebellar Neoplasms; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; Retrocochlear Diseases; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; nádory mozečku; Practice Guidelines as Topic; tumory mostomozečkového koutu; retrokochleární nemoci; Humans