Diagnostika ložiskových lézí jater u dětí s využitím kontrastní ultrasonografie - Michnová, Zuzana; Pršo, Marek; Zúbriková, Lýdia; Murgašová, Michaela; Havlíčeková, Zuzana; Bánovčin, Peter (Gastroenterologie a hepatologie, 2019)
Dynamická kontrastní ultrasonografie (CEUS - contrast-enhanced ultrasound) je poměrně novou zobrazovací modalitou, která umožňuje hodnotit průběh opacifikace cév a tkání, a to nejen v dopplerovském, ale i ve dvourozměrném ultrasonografickém obrazu. Největšího uplatnění u dětí dosud metoda nalezla v diagnostice ložiskového postižení jater a při hodnocení poúrazových změn parenchymatózních orgánů dutiny břišní. Autoři prezentují své dosavadní zkušenosti s využitím metody při diagnostice fokálních lézí jater u dětí.
Keywords: hemagiom; nemoci jater; ultrasonografie; Liver; Image Enhancement; Child; kontrastní ultrasonografie; vylepšení obrazu; dítě; Contrast Media; Humans; lidé; játra; kontrastní látky; Ultrasonography; Liver Diseases