Ložiskové zánětlivé procesy jater - Frýba, Vladimír; Ulrych, Jan; Kristianová, Hana; Krška, Zdeněk (Gastroenterologie a hepatologie, 2019)
Ložiskové zánětlivé procesy jater jsou heterogenní skupinou onemocnění, zahrnující infekční ložiskové procesy, jako jsou abscesy jater nejrůznějšího původu (pyogenní, amébové, mykotické), parazitární jaterní cysty a vzácně se vyskytující tuberkulózu jater. Dále do této skupiny onemocnění patří i neinfekční zánětlivé procesy, jako je sarkoidóza jater a zánětlivý jaterní pseudotumor. Autoři prezentují souhrnné sdělení zabývající se touto problematikou a rozebírají etiopatogenezi, klinický obraz, diagnostiku a léčbu jednotlivých onemocnění.
Keywords: Echinococcosis, Hepatic; hepatitida; Hepatitis; amébový absces jater; Liver Abscess; Humans; absces jater; lidé; Liver Abscess, Amebic; echinokokóza jater