Tofacitinib - Sperottová, Šárka; Matalová, Petra (Interní medicína pro praxi, 2019)
Tofacitinib, známý pod svým firemním názvem Xeljanz®, je malá molekula inhibující Janus kinázy. Ty jsou zodpovědné za přenos signálu pro aktivaci prozánětlivých – cytokinových – receptorů. Tofacitinib váže ATP a brání tak autoaktivaci Janus kináz. Využívá se při léčbě chronických zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida, psoriatická artritida nebo Crohnova choroba. Prokazuje však účinnost i vůči dalším zánětlivým onemocněním, jako je např. juvenilní idiopatická artritida. Užívá se v dávce 5 mg 2× denně, případně 10 mg 2× denně. Při režimu s vyšší dávkou se však častěji vyskytují nežádoucí účinky typu vážných infekcí či herpes zoster.
Keywords: revmatoidní artritida; inhibitory proteinkinas; inhibitory Janus kinas; Arthritis, Rheumatoid; ulcerózní kolitida; Humans; Tofacitinib; Protein Kinase Inhibitors; Colitis, Ulcerative; psoriatická artritida; lidé; Arthritis, Psoriatic; Janus Kinase Inhibitors