Specifika infekce HIV v primární péči - Jilich, David (Medicína pro praxi, 2019)
Infekce HIV se z původně fatálně probíhajícího onemocnění v průběhu času změnila v onemocnění s chronickým průběhem, které většinu postižených osob zdravotně téměř nelimituje. Zdravotnická zařízení mají poskytovat kvalitní péči všem pacientům bez ohledu na jejich základní diagnózu. Aby návštěvy osob s infekcí HIV proběhly bez komplikací po odborné i společenské stránce, uvádíme zde očima HIV specialisty informace potřebné v rámci poskytování primární péče. V textu se pojednává po krátkém úvodu do problematiky infekce HIV o organizaci péče osob s touto diagnózou v České republice. Dále je text soustředěn na oblast nejčastějších komorbidit, jejich prevence a některých právních a legislativních aspektů, které v oblasti poskytování primární péče mohou hrát důležitou roli.
Keywords: primární zdravotní péče; lidé; HIV Infections; HIV infekce; Primary Health Care; Humans