Národní zdravotnický informační portál - webové stránky hodnotící kvalitu informací - Kasal, Pavel; Svačina, Štěpán; Hájková, Simona; Štěpánek, Lubomír (Medsoft ..., 2019)
Národní zdravotnický informační portál (NZIP) bude obsahovat kromě objektivního popisu jednotlivých zdravotnických témat i webové stránky s vyhodnocením oblastí, kde se pacient potřebuje orientovat v otázkách, na které chybí odpověď nebo o nich může nacházet nevěrohodné informace... Problematická je především aktuální úroveň webových stránek zdravotnických zařízení, která je velice rozdílná. Řada jejich tvůrců nerespektuje základní pravidla pro jejich tvorbu a výsledkem jsou závažné nedostatky z hlediska informování pacientů. Pro tuto oblast byl vytvořen v rámci KSRZIS portál Rankmed, pravidelně hodnotící stránky jednotlivých zařízení z hlediska jejich kvality, v podobě zveřejňování jejich pořadí v regionech. Publikace nedostatků je pak přímým prostředkem k nápravě situace. Dalším problémem je oblast alternativní medicíny, kde je pro pacienta často velmi obtížné rozlišit problematické léčebné metody od těch, jež mu mohou pomoci. Na internetu totiž často nachází především komerčně motivované, zkreslené údaje. Pro tuto oblast byl navržen portál Altmed, obsahující kvalifikované názory odborníků na jednotlivé metody alternativní medicíny.
Keywords: Health Information Systems; zdravotnické informační systémy; Web Browser; internetový prohlížeč; Information Storage and Retrieval; ukládání a vyhledávání informací