Prevalence and the role of CCR5Δ32 heterozygosity in disease progression in HIV positive patients in the Czech Republic - Sácká, Lenka; Hodek, Jan; Machala, Ladislav; Malý, Marek; Weber, Jan (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2019)
Úvod: Vstup viru lidské imunitní nedostatečnosti typu 1 (HIV-1) do cílových buněk je umožněn CD4 receptorem a jedním ze dvou koreceptorů CXCR4 nebo CCR5. Delece úseku 32 nukleotidů v genu pro CCR5 (CCR5Δ32) v obou alelách poskytuje silnou, avšak ne absolutní odolnost proti infekci HIV-1 a delece v jedné alele zpomaluje postup nemoci směřující k rozvinutí AIDS. Zde jsme analyzovali prevalenci a roli heterozygotního výskytu CCR5Δ32 na postup onemocnění u HIV pozitivních jedinců v České republice. Metody: Celkem 92 HIV-1 séropozitivních osob včetně 80 Čechů z AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce v Praze bylo zařazeno do genotypizace CCR5, která byla součástí studie role HIV fitness na průběh onemocnění. Z periferních mononukleárních buněk pacienta byla získána DNA, která byla použita k amplifikaci pomocí PCR v reálném čase použitím specifických sond, které detekovaly divokou variantu CCR5 a variantu s 32 nt delecí. Podmnožina 74 pacientů bez antiretrovirové léčby, kteří byli sledováni déle než jeden rok, byla použita k určení role heterozygotního fenotypu CCR5 na průběh nemoci. Výsledky: Heterozygotní CCR5Δ32 varianta byla nalezena u 23,8 % z 80 českých HIV-1 séropozitivních osob, což je velmi podobné jako publikovaná 21 % a 24 % prevalence u HIV negativní české populace. Homozygotní mutovaná varianta nebyla nalezena. U skupiny osob s heterozygotním CCR5 fenotypem jsme pozorovali slabě zvýšený průměrný počet CD4-pozitivních T-lymfocytů a nižší průměrné hodnoty virémie v plazmě. Závěr: Celkově, naše studie neukázala žádný zřejmý užitek přítomnosti heterozygotní CCR5Δ32 varianty na přenos HIV a pouze malý užitek na průběh nemoci u české HIV-1 pozitivní kohorty.
Keywords: Humans; genotypizační techniky; HIV-1; Cohort Studies; Polymorphism, Genetic; Disease Progression; Czech Republic; Genotyping Techniques; progrese nemoci; Receptors, CCR5; Česká republika; kohortové studie; receptory CCR5; lidé; polymorfismus genetický