West Nile virus (linie 2) poprvé detekován v komárech v jižních Čechách: nová endemická oblast? - Rudolf, Ivo; Rettich, František; Betášová, Lenka; Imrichová, Kateřina; Mendel, Jan; Hubálek, Zdeněk; Šikutová, Silvie (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2019)
V roce 2018 jsme poprvé detekovali neuroinvazivní linii 2 viru West Nile (WNV-2) v komárech v oblasti třeboňských rybníků v jižních Čechách. Celkem bylo vyšetřeno 6 790 samic druhů Culex modestus, Culex pipiens a Coquillettidia richiardii ve 136 směsích a RNA viru West Nile byla detekována ve dvou směsích. Zachycený virus je geneticky shodný s kmeny WNV-2, které v současnosti cirkulují na jižní Moravě, a rovněž s kmeny tohoto viru způsobujícími epidemie ve střední a jižní Evropě. Výsledky naznačují nezbytnost entomologické surveillance patogenních arbovirů i v lokalitách, kde dosud nebyl WNV prokázán. Jihočeský region se tak po jižní Moravě stává další oblastí s rizikem autochtonního výskytu onemocnění západonilskou horečkou.
Keywords: West Nile Fever; Česká republika; Zoonoses; Arboviruses; Mosquito Vectors; lidé; arboviry; zoonózy; West Nile virus; Czech Republic; virus západního Nilu; západonilská horečka; Culicidae; komáří přenašeči; Humans