Imunodeficience v rámci diferenciální diagnostiky intersticiálních plicních procesů - Doubková, Martina; Špeldová, Jana; Chovancová, Zita (Vnitřní lékařství, 2019)
Intersticiální plicní procesy (IPP), neboli difuzní parenchymatózní onemocnění plic, jsou širokou skupinou onemocnění, která jsou charakterizována různým stupněm plicní fibrózy a zánětu, a to nejen na úrovni plicního intersticia. IPP se vyskytují zejména v dospělosti s maximem manifestace mezi 40.–70. rokem věku. Ačkoli se IPP vyskytují nejčastěji samostatně jako základní diagnóza, patří též do portfolia plicního postižení u pacientů s některými primárními imunodeficiencemi. Autoři prezentují kazuistiky pacientů s primárními imunodeficiencemi, u kterých se vyskytuje intersticiální plicní postižení a které se zároveň mohou manifestovat až v dospělém věku. Jedná se zejména o běžnou variabilní imunodeficienci (Common Variable ImmunoDeficiency – CVID) a deficienci cytotoxického T-lymfocytárního antigenu 4 (CTLA4). Navíc uvádí kazuistiku pacienta se silikózou, u kterého byla zjištěna významná lymfocytopenie. U pacientů s nově zjištěným intersticiálním plicním postižením tedy musíme myslet na rozvoj primární poruchy imunitního systému. Základní imunologické laboratorní vyšetření humorální a buněčné imunity by proto mělo tvořit nezbytnou součást diferenciálně diagnostického algoritmu intersticiálních plicních postižení.
Keywords: lidé středního věku; cytotoxické testy imunologické; Common Variable Immunodeficiency; primární imunodeficience; intersticiální plicní nemoci; Treatment Outcome; deficience cytotoxického T-lymfocytárního antigenu 4; mladý dospělý; Male; dospělí; lidé; Primary Immunodeficiency Diseases; Lung Diseases, Interstitial; běžná variabilní imunodeficience; Young Adult; ženské pohlaví; Immunologic Tests; výsledek terapie; Adult; mužské pohlaví; imunologické testy; Middle Aged; Humans; Cytotoxicity Tests, Immunologic; Female