Spinal epidural abscess - a rare complication of Crohn's disease: case report - Poredská, Karolina; Zbořil, Vladimír; Prokopová, Lucie; Kučerová, Lenka; Dastych, Milan; Richter, Svatopluk; Praksová, Petra; Dolina, Jiří; Kunovský, Lumír (Vnitřní lékařství, 2019)
Epidurální absces páteře je raritní onemocnění, které se objevuje především u imunokompromitovaných pacientů po operacích nebo úrazech páteře a pokud je diagnostikováno příliš pozdě, může vést k těžkému neurologickému deficitu nebo dokonce smrti. V literatuře jsou ovšem popsány i případy epidurálního abscesu páteře u pacientů s fistulující formou Crohnovy choroby. Představujeme kazuistiku mladé pacientky s Crohnovou chorobou a recidivujícím perianálním postižením, které bylo komplikováno vznikem epidurálního abscesu v oblasti hrudní páteře. I díky úzké spolupráci s ortopedy a neurology se podařilo gastroenterologům pacientku úspěšně léčit. Následně tak pacientce mohla být navrácena biologická léčba potřebná pro komplikovaný průběh Crohnovy choroby.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Spine; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Crohn Disease; Thoracic Vertebrae; lidé; Treatment Outcome; Crohnova nemoc; Anti-Bacterial Agents; Humans; ženské pohlaví; epidurální absces; epidurální absces páteře; Rectal Fistula; rektální píštěl; páteř; Female; nežádoucí účinky léčiv; antibakteriální látky; biologická terapie; Clinical Laboratory Techniques; hrudní obratle; výsledek terapie; klinické laboratorní techniky; Magnetic Resonance Imaging; Epidural Abscess; Biological Therapy; dospělí; Adult