Technologie tvorby webových simulátorů - Polák, David; Ježek, Filip; Šilar, Jan; Kofránek, Jiří (Medsoft ..., 2019)
Vytvořili jsme novou technologii tvorby webových simulátorů BodyLight.js, která kombinuje moderní internetové technologie (JavaScript, ECMA6, HTML5, WebAssembly), moderní na rovnicích založený modelovací jazyk (Modelica), nové standardizované rozhraní simulačních modelů (Functional Mock-up Interface, verze 2), simulační runtime běžící v prohlížeči, využívají technologii WebAssembly a grafické vizualizace, vytvářené pomocí Adobe Animate... Na tvorbu finální aplikace jsme napsali nástroj nazvaný Composer, který umožňuje vizuální tvorbu webových stránek, propojení interaktivních animací a ovládacích prvků (posuvníků, tlačítek a přepínačů) se simulačním modelem do výsledné výukové aplikace. Simulátor je realizován jako interaktivní graf či obrázek propojený se simulačním modelem v pozadí. Výsledkem je webová aplikace s interaktivními simulátory spustitelnými přímo v internetovém prohlížeči.
Keywords: Online Systems; tréninková simulace; Simulation Training; Software; software; internetový prohlížeč; programovací jazyk; High Fidelity Simulation Training; on-line systémy; simulace přesné reality pro potřeby výcviku; Programming Languages; Web Browser