Kvantitativní třífázová scintigrafie skeletu v diagnostice epicondylitis humeri - Píchová, Renata; Lang, Otto; Malinová, Jana (Nukleární medicína, 2019)
Úvod: Epicondylitis humeri je závažným posudkovým problémem, kde uznanou příčinou vzniku nemoci musí být pracovní podmínky. Diagnóza je stanovena na základě subjektivních údajů pacienta, ortopedických vyšetření a zobrazovacích metod. Kvantitativní třífázová scintigrafie loktů umožňuje objektivizovat diagnostiku metabolických změn v kostní tkáni na subcelulární úrovni. Soubor a metodika:47 jedinců průměrného věku 55 let (26 žen (31–60 let), 21 mužů (26–64 let)) s bolestmi loktů. Třífázová scintigrafie cílená na oblast loktů byla provedena vsedě s horními končetinami na kolimátoru v supinační paralelní poloze s označením oblastí epikondylů humeru obou končetin. 10 MBq/kg 99mTc-HDP bylo aplikováno do povrchových žil dorsa pedis. Hodnocení bylo provedeno vizuálně z hlediska symetrie krevního zásobení, u 2. a 3. fáze i kvantitativně s výpočtem indexů (podíl počtu impulsů/pixel z oblastí zájmu radiálního, ulnárního epikondylu obou horních končetin k průměrné hodnotě impulsů/pixel pravého a levého předloktí (referenční oblast) a souhrnným indexem (součin indexů 2. a 3. fáze), označeného jako index lokální metabolické aktivity (ILMA). Hodnocení dvěma hodnotiteli se uskutečnilo nezávisle. Výsledky: Průměrné hodnoty ILMA u 19 jedinců se scintigrafickým nálezem negativním činil Dxrad 1,7 ± 0,4; Dxuln 1,8 ± 0,5; Sinrad 1,4 ± 0,3; Sinuln 1,9 ± 0,4; u 28 jedinců s nálezem pozitivním Dxrad 4,5 ± 1,6; Dxuln 4,0 ± 1,1; Sinrad 4,4 ± 1,1; Sinuln 4,4 ± 1,5. Dosud u 3 pacientů byla uznána NzP s hodnotami ILMA: 1. Sinrad 5,1; 2. Sinrad 3,9; 3. Dxrad 4,7. V rámci intraindividuálního šetření rozdíl hodnot indexů u opakovaného vyšetření č-nil 0–0,9; interpersonální variabilita byla v rozmezí 0–1,2.Závěr: Metoda kvantitativní třífázové scintigrafie loktů umožňuje objektivizovat metabolické změny v oblasti epikondylů při posuzování nemoci z povolání.
Keywords: Aged; Female; Elbow; Radionuclide Imaging; Retrospective Studies; senioři; Humans; lidé středního věku; loket; retrospektivní studie; zánět šlach lokte; lidé; mužské pohlaví; nemoci z povolání; Elbow Tendinopathy; dospělí; kvantitativní třífázová scintigrafie loktů; Male; ženské pohlaví; Occupational Diseases; Adult; Middle Aged; radioisotopová scintigrafie