18F-FDG pozitivní kolorektální polyp připomínající metastázu pokročilého melanomu léčeného ipilimumabem - Koukalová, Renata; Lakomý, Radek; Fabian, Pavel; Řehák, Zdeněk; Szturz, Petr (Nukleární medicína, 2019)
Vzhledem k vysoké diagnostické přesnosti je 18F-FDG PET/CT často využívanou metodou pro vstupní staging a kontrolní vyšetření u pacientů s maligním melanomem. Ve většině případů primární tumor i jeho metastázy vykazují vysokou metabolickou aktivitu, pomocí 18F-FDG PET/CT jsou tak detekovány i drobné léze na hranici rozlišení. V roce 2010 došlo k významnému posunu v léčbě maligního melanomu - byla zahájena etapa využívání moderní imunoterapie. Jednou z prvních účinných látek z této kategorie byl ipilimumab. Uvádíme případ pacientky s recidivujícím metastatickým melanomem s přetrvávající zvýšenou akumulací 18F-fluorodeoxyglukózy (18F-FDG) v dutině břišní. Tento nález se neměnil ani během léčby ipilimumabem, nepodařilo se ho identifikovat ani při revizi dutiny břišní. Až při opakovaných 18F-FDG PET/CT vyšetřeních se podařilo nalézt korelát v asymptomatickém polypu tlustého střeva, který byl během koloskopie odstraněn. Výsledkem histologického vyšetření byl adenokarcinom in situ ve vilózním adenomu.
Keywords: dospělí; kolorektální nádory; Colonic Polyps; Female; ipilimumab; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Colorectal Neoplasms; Immunotherapy; lidé; PET/CT; Treatment Outcome; polypy tlustého střeva; melanom; imunoterapie; Ipilimumab; Melanoma; Humans