Hodnotenie špecializačného štúdia v ORL na Slovensku z pohľadu rezidentov - Demešová, Lucia; Varga, Lukáš (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2019)
Úvod: Špecializačné štúdium v odbore otorinolaryngológia môže lekár na Slovensku absolvovať na 4 vzdelávacích inštitúciách. Štúdium trvá 5 rokov, v rámci neho je povinná 2-ročná prax na jednom z akreditovaných pracovísk a 9 cirkulácií v iných odboroch. Materiál a metódy: V roku 2018 sa o špecializáciu uchádzalo 84 lekárov. Rezidentom bol elektronicky rozoslaný dotazník s 27 otázkami týkajúcimi sa špecializačného štúdia v odbore ORL na Slovensku, odpovede jednotlivých respondentov boli anonymné a štatisticky spracované. Výsledky: Vyjadrilo sa 50 % rezidentov, vyše 80 % odpovedajúcich bolo ženského pohlavia. Chirurgické zručnosti slovenských ORL lekárov v špecializačnej príprave sú vo väčšine prípadov limitované na základné výkony (tonzilektómia, adenotómia, tracheotómia a inzercia tympanostomickej trubičky). Len niekoľkí dokážu samostatne vykonať otologické, onkologické a rinologické operácie. Napriek všeobecnej spokojnosti so špecializačným štúdiom vyše 80 % lekárov považuje trvanie 2-ročného predšpecializačného pobytu na akreditovanom pracovisku za príliš dlhé. Záver: Získavanie spätnej väzby na špecializačné štúdium od rezidentov považujeme za prínos pre zvyšovanie kvality v našom odbore a v postgraduálnom vzdelávaní.
Keywords: otorinolaryngologie; lékaři; Slovakia; průzkumy a dotazníky; lidé; Slovenská republika; studium lékařství specializační postgraduální; Surveys and Questionnaires; Physicians; Otolaryngology; Education, Medical, Graduate; Humans